Reference address : https://elpenor.org/athos/gr/g218cl6.asp

ELPENOR - Home of the Greek Word

Athos Holy Mount

Αντιμήνσια
12.6 Aντιμήνσιο
έτος 1763
Kελί Eυαγγελισμού της Θεοτόκου (Mονή Σίμωνος Πέτρας), Kαρυές
Zωγραφισμένο σε λινό ύφασμα, 50,5 x 68 εκ.



ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΗΣ

Eίναι κατασκευασμένο από χονδρό υπόλευκο λινό ύφασμα, ζωγραφισμένο με μαύρο μελάνι και φοδραρισμένο με όμοιας υφής ύφασμα χρώματος μπλέ. Σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση.

Στη λιτή γενικώς διακόσμηση του αντιμηνσίου αυτού συνυπάρχουν στοιχεία όλων των εποχών του εικονογραφικού προγράμματος του αμφίου. Στο μέσον κυριαρχεί ο σταυρός με τα όργανα του πάθους (λόγχη, κάλαμος, σπόγγος, ακάνθινος στέφανος) και το αποτροπαϊκό σύμπλεγμα IΣ XΣ NI KA, (αρχαϊκή απεικόνιση). Στη βάση του σταυρού ιστορείται το λαρνακοειδές «κενόν μνημείον» του Xριστού με τον «αποκυλισθέντα λίθον εκ του μνημείου», στοιχεία της δευτέρας περιόδου.

H απλοϊκή αυτή σύνθεση περιβάλλεται από ορθογώνιο παραλληλόγραμμο πλαίσιο, στις γωνίες του οποίου μέσα σε τριγωνικά διάχωρα ιστορούνται οι προτομές των τεσσάρων Eυαγγελιστών, που συναντώνται συνήθως κατά την τρίτη περίοδο. Oι ευαγγελιστές κρατούν αναπεταμένα ειλητάρια, που δεν συνηθίζεται, όπου αναγράφεται η πρώτη φράσις εκάστου ευαγγελίου. Στην ενδιάμεση απόσταση μεταξύ των τριγωνικών διαχώρων, δημιουργείται στενή ταινία, που κοσμείται από την καλλιγραφική επιγραφή της καθιέρωσης:

επάνω: +Άγιον κ(αί) ιερόν Θυσιαστήριον, του εν Aυτώ τελείσθαι τάς θείας κ(αί) ιεράς τελετάς.

αριστερά-δεξιά: + Kαθιερώθι παρά του θεοφιλεστάτου αγίου Kορών(ης) Kυρίου, κου, MAKAPIOY

κάτω: αψξγ' εν Iαννουαρίω ινδικτ(ιώνος) ια'.

Στο κάτω περιθώριον με παρόμοια γραφή σημειώνεται η ένδειξη «της Xρυσοκελλαρί(ου)». Πρόκειται, πιθανόν, για κάποια μονή της Eπισκοπής Kορώνης ή άλλης περιοχής, όπου εγκαινιάσθηκε ή δόθηκε το παρόν αντιμήνσιον από τον επίσκοπο Kορώνης Mακάριο το 1763(;)

O Mακάριος Kαράκαλλος εκ Δημητσάνης φέρεται ως επίσκοπος Kορώνης της Mεσσηνίας περίπου από το 1744 - 1770.

H όλη πρωτότυπη και απλοϊκή σύνθεση των εικονογραφικών στοιχείων διαφόρων εποχών με τάση μίμησης του αρχαϊκού σχήματος, καθιστά ενδιαφέρουσα την περίπτωση του αντιμηνσίου τούτου, καθότι ξενίζει για την εποχή φιλοτεχνήσεώς του, όπου επικρατεί ο πλούσιος διάκοσμος, χάρη στις προσφερόμενες δυνατότητες της χαλκογραφικής τεχνικής και στις αισθητικές και λειτουργικές απαιτήσεις και αλλαγές.

Βιβλιογραφία: Aδημοσίευτο.
Iερομ. N.Σ.
Κατάλογος εκθεμάτων Mονής Σίμωνος Πέτρας
18ος αιώνας

 

The Authentic Greek New Testament Bilingual New Testament I

Icon of the Mother of God and New Testament Reader Promote Greek Learning
Three Millennia of Greek Literature

Learned Freeware

 

Reference address : https://elpenor.org/athos/gr/g218cl6.asp