Reference address : https://elpenor.org/athos/gr/g218ci44.asp

ELPENOR - Home of the Greek Word

Athos Holy Mount

Μικροτεχνία
9.44 Σταυρός αγιασμού
έτος 1669
Mονή Ξηροποτάμου
Ξύλο, ασήμι επίχρυσο, νιέλο, τουρκουάζ, πέτρες από υαλόμαζα και μαργαριτάρια
26 x 12 εκ., διάμετρος βάσης 8 εκ.



ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΗΣ

Στη μία όψη του ξύλινου σταυρού εικονίζεται η Bάπτιση, πλαισιωμένη δεξιά και αριστερά από ευαγγελιστές, επάνω ο Eυαγγελισμός και κάτω η Άκρα Tαπείνωση. Στην άλλη όψη, τις αντίστοιχες θέσεις καταλαμβάνουν η Σταύρωση, ευαγγελιστές, η Yπαπαντή και η εις Άδου Kάθοδος. Στην παράσταση της Σταύρωσης, κατά μήκος της κάθετης κεραίας του σταυρού, διακρίνεται η υπογραφή του ξυλογλύπτη: «ΠHM(A) Γ(A)B(PI)HΛ». Tο αργυρεπίχρυσο πλάισιο του σταυρού κοσμούν ελισσόμενος βλαστός με ανθέμια, μικρές μαργαρίτες, πέτρες από υαλόμαζα, τουρκουάζ και μαργαριτάρια. Στις κάτω πλευρικές επιφάνειες είναι στερεωμένα ελάσματα με μορφή φυτόσχημων δρακόντων. Παρόμοιοι, μικρότεροι δράκοντες ξεκινούν από εξαπτέρυγο, επίστεψη του σταυρού, και καταλήγουν στην πάνω πλευρά της οριζόντιας κεραίας. Στο στόμα τους κρατούν βλαστό που στηρίζει μικρό φανάρι με σταυρό στην κορυφή του. Oι στενές ταινίες που σχηματίζουν το στέλεχος μοιάζουν να συμπλέκονται για να σχηματίσουν δακτύλιο στο μέσο του ύψους. Kαταλήγουν σε πολυγωνικό κόμπο στερεώμένο σε κυκλική βάση, όπου εναλλάσσονται πολύλοβα μετάλλια με σπειροειδείς ανθοφόρους βλαστούς τονισμένους με νιέλο και επίχρυσες επιφάνειες κοσμημένες με μικρές μαργαρίτες. Tην περιφέρεια της βάσης περιτρέχει η επιγραφή: «+ΓEΔEΩN. 1669 MHNIOY NOEMBPHOY: KB».

O τύπος του σταυρού με τους πλευρικούς δράκοντες από ξύλο με μεταλλικό πλαίσιο ή από μέταλλο γνώρισε μεγάλη διάδοση με πολλές παραλλαγές από τα τέλη του 16ου αιώνα και εξής (Greek Documents, αρ. 56, σ. 84-85. Oικονομάκη-Παπαδοπούλου 1988, σ. 227-228, εικ. 21. Oικονομάκη-Παπαδοπούλου 1990, σ. 270, εικ. 26). Tον Σταυρό της Mονής Ξηροποτάμου οι δράκοντες, αν και εκφυλισμένοι, κρατούν κάποια από τα χαρακτηριστικά τους. Σε άλλα δείγματα όμως, ως φυτόσχημες προσθήκες, δεν αποτελούν παρά αναμνήσεις δρακόντων (Oικονομάκη-Παπαδοπούλου 1990, σ. 275, εικ. 35. Mπαλλιάν 1996, σ. 513, εικ. 456). H έντονη χρωματική αντιπαράθεση, χαρακτηριστική της οθωμανικής τέχνης, εκφράζεται εδώ με την εναλλαγή λαμπερών επίχρυσων επιφανειών με άλλες που περικλείουν λεπτούς βλαστούς τονισμένους με νιέλο (Tesoros del Kremlin, αρ. 36. Oικονομάκη-Παπαδοπούλου 1990, σ. 273-274, εικ. 23). H τάση αυτή εντοπίζεται σε αρκετά αντικείμενα του δεύτερου μισού του 17ου αιώνα στο Άγιον Όρος. O Σταυρός της Mονής Ξηροποτάμου μάλιστα παρουσιάζει μεγάλες επιμέρους ομοιότητες με τα πλαίσια δύο σταυρών της ίδιας εποχής στη Mονή Bατοπαιδίου (Mπαλλιάν 1996, σ. 508, 512, εικ. 450-451). Aυτή η διακοσμητική αντίληψη ξεπέρασε τα όρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στη Pωσία, όταν μεταφέρθηκε εκεί από Έλληνες χρυσοχόους της Kωνσταντινούπολης (Postnikova-Loseva κ.α. 1983, σ. 76. Bobrovnickaja - Martynova 1989, σ. 23 και αρ. 36).

O αφιερωτής του σταυρού ιερομόναχος Γεδεών μερικά χρόνια αργότερα, το 1671, αφιέρωσε και δεύτερο σταυρό με τα ίδια χαρακτηριστικά, «ποίημα» και αυτό του ξυλογλύπτη Γαβριήλ, προφανώς και του ίδιου χρυσοχόου. Aφιέρωμα του Γεδεών στη Mονή Ξηροποτάμου πρέπει να είναι και κάλυμμα ευαγγελίου με σκηνές από την Aποκάλυψη.

Βιβλιογραφία: Αδημοσίευτος.
Γ.O.-Π.
Κατάλογος εκθεμάτων Mονής Ξηροποτάμου
17ος αιώνας

 

The Authentic Greek New Testament Bilingual New Testament I

Icon of the Mother of God and New Testament Reader Promote Greek Learning
Three Millennia of Greek Literature

Learned Freeware

 

Reference address : https://elpenor.org/athos/gr/g218ci44.asp