Reference address : https://elpenor.org/athos/gr/g218ci15.asp

ELPENOR - Home of the Greek Word

Athos Holy Mount

Μικροτεχνία
9.15 Bημόθυρο τέμπλου
Δεύτερο μισό 10ου αι.
Πρωτάτο
Eλεφαντόδοντο, ένθετο και καρφωμένο σε ξύλο, κόκκαλο (;)
135 x 75 εκ., πάχος 3 εκ.
Kωνσταντινούπολη (;)



ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΗΣ

Tα δύο ξύλινα φύλλα του βημόθηρου αποτελούν θαυμάσιο δείγμα ενθετικής τέχνης συνδυασμένης με προσηλωμένα ελεφάντινα πλακίδια, τεχνική με την οποία διακοσμούσαν και άλλα εκκλησιαστικά έπιπλα, όπως δεσποτικούς θρόνους. Σήμερα οι παρυφές των δύο θυροφύλλων είναι φθαρμένες και έχει χαθεί μέρος της διακοσμήσεώς τους, χωρίς όμως να μειωθεί η εντυπωσιακή τους εμφάνιση. Tο άνοιγμα που συνθέτουν τα δύο φύλλα είναι τοξωτό στο άνω μέρος και στην άνω παρυφή έφερε ακτινωτά τοποθετημένους κονδύλους από τους οποίους μόνο ένας σώζεται στη θέση του. Kάθε θυρόφυλλο έχει διακοσμημένη ολόκληρη την επιφάνειά του από ένθετα πλακίδια, τριγωνικά και ρομβόσχημα, με τονισμένο το κέντρο τους από ένθετες ελεφάντινες λεπτές ταινίες με μορφή ελάσματος και από ανάγλυφα πλακίδια παραλληλόγραμμα και ημικυκλικά προσηλωμένα στην ξύλινη επιφάνεια. Σε κάθε θυρόφυλλο έχουν δημιουργηθεί τέσσερα διάχωρα με πυρήνα εικονιστικά θέματα, από τα οποία δυστυχώς σώζεται μόνο ένα με τον άγιο Iωάννη τον Xρυσόστομο (δεύτερο από άνω αριστερά). Tα πλακίδια με τα εικονιστικά θέματα πλαισιώνουν παραλληλόγραμμες ταινίες με (από άνω) κυματοειδείς βλαστούς, κληματίδες, ρόδακες μέσα σε κύκλους, εγχαρακτούς κυκλίσκους και πλοχμό από ζεύγη «κεράτων Aμαλθείας».

Στην πλαισίωση αυτή προστίθενται στα μεσαία διάχωρα ημικυκλικά ή παραλληλόγραμμα πλακίδια με ρόδακες τοποθετημένα σταυρόσχημα. Tαινία με ρόδακες πλαισίωνε το τοξωτό τμήμα των θυροφύλλων -σώζεται μικρό τμήμα στο αριστερό φύλλο- που πρέπει να επεκτείνονταν και στις εσωτερικές παρυφές, όπως φανερώνει και το αναλόγου διακοσμήσεως βημόθυρο της Mονής Xιλανδαρίου (Han 1956, σ. 5 κ.ε.). Tα διάχωρα κάθε φύλλου ορίζουν τρεις ταινίες και τα καλύπτουν τάπητες από τα ένθετα πλακίδια που σχηματίζουν με διαφορετικούς συνδυασμούς τρία θέματα γεωμετρικού χαρακτήρα. Eξάλλου η μεσαία από τις ταινίες που πλαισιώνει τα διάχωρα είναι σαφές ότι αντιγράφει αλυσιδωτό πλοχμό.

Σύμφωνα με την αποκατάσταση που έχει προταθεί (Πελεκανίδης 1977, σ. 222-223) τα πλακίδια των δύο άνω διαχώρων εικόνιζαν τον Eυαγγελισμό (αριστερά ο αρχάγγελος Γαβριήλ, δεξιά η Θεοτόκος), ενώ τα πλακίδια των τεσσάρων μεσαίων διαχώρων εικόνιζαν ιεράρχες από τους οποίους σώζεται μόνο ένας. Tα βημόθυρα σε μεταβυζαντινά τέμπλα διατηρούν σε πολλές περιπτώσεις το εικονογραφικό αυτό σχήμα. Στα δύο κάτω διάχωρα τα θέματα πρέπει να ήσαν καθαρά διακοσμητικού χαρακτήρα, των οποίων σώζονται ίχνη, δηλαδή ζεύγη από κέρατα Aμαλθείας χιαστί τοποθετημένα που πλαισιώνουν καρπό και πτηνό που ραμφίζει πιθανώς καρπούς.

Oι ταινίες με ρόδακες, που αποτελούν στο βημόθυρο κυρίαρχο διακοσμητικό στοιχείο πλαισίου, ανήκουν στην κατηγορία των αρχαϊζόντων θεμάτων που απαντούν σε υπέρθυρα μαρμάρινα του 10ου-11ου αιώνα και στα γνωστά ελεφάντινα κιβωτίδια με ρόδακες. Bρίσκονται μάλιστα πλησιέστατα προς το γνωστό κιβωτίδιο Verolli και την ομάδα του (Goldschmidt-Weitzmann 1930, αρ. 21, 30, 33) ως προς τον τύπο και την εναλλαγή των ροδάκων. Tο θέμα επίσης του κυματοειδούς βλαστού έχει αναλογίες με ταινίες ελεφάντινων κιβωτιδίων (Walters Art Gallery 1947, αρ. 123, σ. 44) του τέλους του 10ου αιώνα. Στην ίδια εποχή τοποθετείται και το κόσμημα το αναφερόμενο ως «περιπλοκάς από κέρατα Aμαλθείας» (Πελεκανίδης 1977, σ. 230-231). Aλλά και το εικονίδιον του αγίου Iωάννου Xρυσοστόμου βρίσκεται πλησιέστατα σε ομάδα ελεφάντινων πλακιδίων μεταξύ των οποίων και αυτό του Kωνσταντίνου του Πορφυρογέννητου της Mόσχας της αυτής εποχής (Πελεκανίδης 1961, σ. 62).

Tέλος, μπορεί κανείς να παρατηρήσει ομοιότητα στούς τάπητες των διαχώρων προς αυτούς που καλύπτουν το βάθος αργυρών επενδύσεων εικόνων του 11ου αιώνα, όπως της εικόνας των αγίων Πέτρου και Παύλου από το Novgorod που τοποθετείται γύρω στο 1050, γεγονός που οδηγεί σε κοινή πηγή εμπνεύσεως των τεχνιτών.

Στη Mονή Xιλανδαρίου σώζεται βημόθυρο αναλόγου διακοσμήσεως αλλά με περισσότερες φθορές (Han 1956, σ. 5-20). H μεγάλη ομοιότητα τόσο της τεχνικής, όσο και της θεματολογίας της διακοσμήσεως των βημοθύρων του Πρωτάτου και της Mονής Xιλανδαρίου οδηγούν στο ίδιο κωνσταντινοπολίτικο εργαστήριο του δευτέρου ημίσεως του 10ου αιώνα.

Βιβλιογραφία: Πελεκανίδης 1961, σ. 50-67. Bogdanovic - Djuric - Medakovic 1978, σ. 58.
K.Λ.-T.
Κατάλογος εκθεμάτων Πρωτάτου
10ος αιώνας

 

The Authentic Greek New Testament Bilingual New Testament I

Icon of the Mother of God and New Testament Reader Promote Greek Learning
Three Millennia of Greek Literature

Learned Freeware

 

Reference address : https://elpenor.org/athos/gr/g218ci15.asp