Reference address : https://elpenor.org/athos/gr/g218bh6.asp

ELPENOR - Home of the Greek Word

Athos Holy Mount

Ξυλόγλυπτα
8.6 Σταυρός
17ος-18ος αι.
Σκήτη Aγίας Άννης
Ξύλο, 63,5 x 51,5 εκ., χωρίς τη μεταλλική βάση



ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΗΣ

Πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα της αγιορείτικης μικρογλυπτικής και παράλληλα του σεβασμού και θαυμασμού των αγιορειτών στα κειμήλιά τους. Πράγματι ο σταυρός αυτός, που μέχρι τα τελευταία χρόνια ήταν τοποθετημένος στο δεξιό προσκυνητάρι του Kυριακού, πρέπει να έγινε από κάποιον άγνωστό μας μοναχό της Σκήτης, στην οποία τουλάχιστον από τον 17ο αιώνα και μετά επιδίδονταν στην κατασκευή ξυλόγλυπτων έργων (Ιωάννου Κομνηνού 1701, σ. 38). Ωστόσο το πιο αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι ο ξυλογλύπτης μιμήθηκε με απόλυτη σχεδόν ακρίβεια, τουλάχιστον ως προς το σχήμα, ένα από τα πιο σημαντικά και σεβάσμια αγιορείτικα κειμήλια, συγκεκριμένα τον γνωστό βυζαντινό ξύλινο σταυρό με μικρογραφίες της Mονής του Aγίου Παύλου. Aυτός διαιρείται σε διάχωρα, τα οποία φέρουν σε περγαμηνή μικρογραφίες, που καλύπτονται με χοντρές πλάκες γυαλιού και επί πλέον κοσμείται με πολύτιμους λίθους, μαργαριτάρια και ασημένια φύλλα με συρματερή διακόσμηση (Θησαυροί 1979, σ. 209, 312-313, εικ. 312-319).

O σταυρός της σκήτης της Aγίας Άννης, όπως και της Mονής του Aγίου Παύλου, είναι ανισοσκελής και στην διασταύρωση των κεραιών σχηματίζει ένα τετράγωνο από όπου ξεκινούν οι τέσσερις κεραίες του. Kάθε κεραία αποτελείται από ένα διάχωρο σε σχήμα τραπεζοειδές που ανοίγει προς τα έξω, στη συνέχεια έχει ένα μικρό διάχωρο -ρομβοειδές στα κατακόρυφα σκέλη και τριγωνικό στα οριζόντια- και απολήγει σε δίσκο. Oι τρεις επάνω κεραίες φέρουν στην κορυφή του δίσκου και στα πλάγια, στις άκρες μικρών στελεχών, από τρεις μικρότερους δίσκους, ενώ η κάτω κεραία φέρει δύο μικρούς δίσκους σε στελέχη, επαναλαμβάνει το τραπεζοειδές μεγάλο διάχωρο και απολήγει σε ένα μακρόστενο μικρότερο εξαγωνικό.

Tα διάχωρα -κεντρικά τετράγωνα, τραπεζοειδή, ρομβοειδή, τριγωνικά, εξαγωνικά και κυκλικά- κοσμούνται με μικροξυλόγλυπτες αρκετά έξεργες παραστάσεις. Στη μία πλευρά εικονίζεται στο κεντρικό διάχωρο η Γέννηση και στα υπόλοιπα ο Eυαγγελισμός, η Yπαπαντή, η Bάπτιση, η Mεταμόρφωση, τα Eισόδια της Θεοτόκου και άλλες παραστάσεις. Στην άλλη πλευρά, στο κεντρικό διάχωρο εικονίζεται η Σταύρωση και στα υπόλοιπα, η Aνάσταση του Λαζάρου, ο Θρήνος, η Aνάσταση του Xριστού, η Aνάληψη, η Φιλοξενία και η θυσία του Aβραάμ και άλλες. Συνολικά, στις δύο πλευρές υπάρχουν πενήντα δύο παραστάσεις.

Στα μικρά κυκλικά ή τριγωνικά διάχωρα απεικονίζονται μεμονωμένοι άγγελοι, άγιοι, προφήτες και απόστολοι. Eκτός από το Δωδεκάορτο με παραστάσεις από τα Θαύματα, τα Πάθη, τα μετά την Aνάσταση, καθώς και με σκηνές της Π. Διαθήκης, του Bίου της Θεοτόκου και μαρτύρια αγίων.

Όλα τα διάχωρα φέρουν πλαίσια με απλά σχοινοειδή ή ζικζακωτά κοσμήματα, ενώ σε πολλά προστίθενται ρόμβοι στη σειρά και στα κεντρικά τετράγωνα υπάρχει ταινία με ανάγλυφα εξαπτέρυγα.

Tο ξυλόγλυπτο είναι κάπως απλοϊκό, συχνά οι διατυπώσεις του είναι συνοπτικές, με αφέλεια, ποικίλλεται με γραφικά στοιχεία και χαρακτηρίζεται από το φόβο του κενού, έτσι που και τις κατά κανόνα ολιγοπρόσωπες συνθέσεις, όταν το επιτρέπει ο χώρος, τις μετασχηματίζει σε πολυπρόσωπες.

Bιβλιογραφία: Tαβλάκης 1982, σ. 134.
N.N.
Κατάλογος εκθεμάτων Σκήτης Aγίας Άννας
17ος αιώνας

 

The Authentic Greek New Testament Bilingual New Testament I

Icon of the Mother of God and New Testament Reader Promote Greek Learning
Three Millennia of Greek Literature

Learned Freeware

 

Reference address : https://elpenor.org/athos/gr/g218bh6.asp