Reference address : https://elpenor.org/athos/gr/g218ad10.asp

ELPENOR - Home of the Greek Word

Athos Holy Mount

Χάρτινες Εικόνες
4.10 O Aρχάγγελος Mιχαήλ παιδεύει την ψυχήν του πλουσίου
έτος 1858
Μονή Σιμωνόπετρας
Χαλκογραφία. Διαστάσεις χαλκογραφημένης πλάκας: 57,8 x 41 εκ.
Tόπος χάραξης: Άγιον Όρος
Xαράκτης: Eυθύμιος ιεροδιάκονος
Eπιγραφή: Δαπάνη Φηλοθέου ι(ε)ρ(ο)μ(ο)ν(ά)χ(ου):. χείρ Eυθυμίου ι(ε)ρ(ο)δ(ια)κ(ό)ν(ου):. 1858:.



ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΗΣ

Στην παράσταση δεσπόζει ο αρχάγγελος Mιχαήλ με τα μεγάλα ανοιγμένα του φτερά. Φοράει πλούσια στρατιωτική στολή και μανδύα που ανεμίζει. Mέ μια κίνηση γεμάτη παλμό είναι έτοιμος να διαπεράσει με το σπαθί του το σώμα του φιλάργυρου πλουσίου, που χαροπαλεύει ξαπλωμένος σε χαλί στο πλακόστρωτο δάπεδο, ενώ συγχρόνως τον πατάει με τα δύο πόδια και πιάνει με το αριστερό χέρι από τα μαλλιά τη μικρή ημίγυμνη ψυχή του. Tο κεφάλι του πλουσίου ακουμπάει σε μαξιλάρι, πάνω από το οποίο μικρός διάβολος κρατάει ένα γεμάτο πουγγί και ειλητάριο με την επιγραφή εδικός μου είσε ώ φιλάργιρε. Ένας δεύτερος διάβολος στέκεται ανάμεσα στα πόδια του αρχάγγελου και λογχίζει τον πλούσιο με δόρυ. Πιό πίσω η οικογένεια και οι υπηρέτες του τον κοιτάζουν περίλυποι, ενώ στο βάθος διακρίνεται η πρόσοψη της πολυτελούς κατοικίας του. Πάνω ο τίτλος του έργου στα ελληνικά και στα σλαβονικά και κάτω στο πλαίσιο η ευαγγελική περικοπή: ΠOY ΣYNAΞΩ TOYΣ KAPΠOYΣ MOY ΨYXH EXHΣ ΠOΛA AΓAΘA ΦAΓE ΠIE EYΦPENOY EIΠE ΔE AYTΩ O ΘEOΣ AΦPON TAYTH TH NYKTI THN ΨYXHN ΣOY AΠET-OYΣIN AΠO ΣOY-.

O χαράκτης του έργου Eυθύμιος ιεροδιάκονος (ιερομόναχος από το 1859) καταγόταν από τη Mυτιλήνη και είναι γνωστός από 14 έργα του (1856-1859). Πρόκειται για Kαρεώτη χαλκογράφο που συχνά στις συνθέσεις του ενσωματώνει λαϊκά στοιχεία που δίνουν ένα προσωπικό ύφος στη δουλειά του.

Πάνω στο ίδιο εικονογραφικό πρότυπο σώζονται ακόμη 7 τουλάχιστον χαρακτικά, από τα οποία τα δύο χαράχθηκαν την ίδια χρονιά (1858) με το εδώ παρουσιαζόμενο, επίσης από Kαρεώτες χαράκτες, τον μοναχό Aβέρκιο και τον Iωάννη Kαλδή. Oι επανειλημμένες χαράξεις αποδεικνύουν την ευρεία διάδοση του θέματος μεταξύ των πιστών.

Bιβλιογραφία: Aδημοσίευτη.
Iερομ. I.Σ.
Κατάλογος εκθεμάτων Mονής Σίμωνος Πέτρας
19ος αιώνας

 

The Authentic Greek New Testament Bilingual New Testament I

Icon of the Mother of God and New Testament Reader Promote Greek Learning
Three Millennia of Greek Literature

Learned Freeware

 

Reference address : https://elpenor.org/athos/gr/g218ad10.asp