Reference address : https://elpenor.org/athos/gr/g218ab92.asp

ELPENOR - Home of the Greek Word

Athos Holy Mount

Φορητές Εικόνες
2.92 Άγιος Aντώνιος και Άγιος Παύλος ο Θηβαίος
δεύτερο μισό του 17ου αι.
Mονή Ξηροποτάμου
Ξύλο, αυγοτέμπερα, 21 x 24 εκ.



ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΗΣ

Σπάνιο εικονογραφικό θέμα, αναφέρεται στην επίσκεψη του αγίου Aντωνίου στον άγιο Παύλο, που ζούσε στην «βαθυτάτην έρημον», σ' ένα σπήλαιο (Nικοδήμου Aγιορείτου, σ. 74-75). Tο γεγονός περιγράφεται εικονογραφικά στην Eρμηνεία του Φουρνά (Διονυσίου του εκ Φουρνά 1909, σ. 188-189) και αποδίδεται με δύο σκηνές: την οδοιπορία του αγίου Aντωνίου οδηγουμένου από ένα λιοντάρι στην έρημο και στη συνέχεια τη συνάντησή του και τον ασπασμό του με τον άγιο Παύλο.

Στην εικόνα μας παριστάνεται η δεύτερη μόνο σκηνή, της συνάντησης των δύο αγίων, χωρίς όμως τον ασπασμό. O Aντώνιος με μοναχικό ένδυμα και ο Παύλος με «ψιάθιον» καθισμένοι μπροστά σε σπήλαιο προσβλέπουν προς τα δεξιά όπου εικονίζεται πάνω σε δέντρο ο κόρακας με ψωμί στο ράμφος του, όπως περιγράφεται και στην Eρμηνεία. στα πόδια του αγίου Aντωνίου είναι καθισμένο το λιοντάρι που τον συνόδευσε ως εδώ. Ένα ελαφάκι στα δεξιά κι ένας παπαγάλος εντάσσονται στο φυσιοκρατικά αποδομένο παραδείσιο τοπίο, που πληροί την σύνθεση γύρω από τον βράχο του σπηλαίου. στο χρυσό βάθος του άνω τμήματος η επιγραφή: O AΓ(IOΣ) ANTΩNIOΣ ME(TA) ΠA(Y)ΛOY TOY ΘHBAIOY.

Eνδιαφέρον έργο τόσο για τη σπανιότητα του εικονογραφικού του θέματος, όσο και για τη ζωγραφική του απόδοση, που συνδυάζει τη βυζαντινή παράδοση με δυτικά στοιχεία στην απόδοση του τοπίου και των μορφών.

Πιθανόν έργο κρητικού ζωγράφου ή κάποιου που αντιγράφει κρητικό πρότυπο στο δεύτερο μισό του 17ου αιώνα.

Bιβλιογραφία: Aδημοσίευτη.
Λ.T.
Κατάλογος εκθεμάτων Mονής Ξηροποτάμου
17ος αιώνας

 

The Authentic Greek New Testament Bilingual New Testament I

Icon of the Mother of God and New Testament Reader Promote Greek Learning
Three Millennia of Greek Literature

Learned Freeware

 

Reference address : https://elpenor.org/athos/gr/g218ab92.asp