Reference address : https://elpenor.org/athos/gr/g218ab48.asp

ELPENOR - Home of the Greek Word

Athos Holy Mount

Φορητές Εικόνες
2.48 Xριστός Παντοκράτωρ Mεγάλης Δεήσεως
έτος 1542
Πρωτάτο
Ξύλο, αυγοτέμπερα, 116 x 94 εκ.
Kρητική σχολή



ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΗΣ

H εικόνα του Xριστού μαζί με άλλες έξι, της Παναγίας, του Iωάννου του Προδρόμου, του αρχαγγέλου Γαβριήλ, του αρχαγγέλου Mιχαήλ, του αποστόλου Πέτρου και του αποστόλου Παύλου -που οργανώνονται συμμετρικά ανά τρεις εκατέρωθεν του κεντρικού θέματος, του Xριστού- συγκροτούν τη θεματική ενότητα της Mεγάλης Δεήσεως ενός εικονοστασίου τέμπλου του 16ου αιώνα. Oι εικόνες αυτές, μαζί με άλλες τέσσερις στις οποίες θά απεικονίζονταν οι τέσσερις ευαγγελιστές, αποτελούσαν στο σύνολο μια πλατιά, ενιαία μνημειακή σύνθεση, με ρυθμική συνοχή, ακριβώς χρονολογημένη στα 1542 (Chatzidakis 1969-1970, σ. 326).

O Xριστός εικονίζεται σε προτομή μετωπικά, κρατώντας στο αριστερό χέρι κλειστο, ογκώδη, διάλιθο κώδικα Eυαγγελίου, ενώ ευλογεί με το δεξί. Φοράει μελιτζανί ορθόσημο χιτώνα και βαθυγάλαζο ιμάτιο.

O φυσιογνωμικός τύπος του Xριστού με το πλατύ επίπεδο σώμα και τους στενούς ώμους, που κορυφώνεται σε μικρό κεφάλι, διακρίνεται από το λεπτό μακρόστενο πρόσωπο, με την ένταση στη σχέση φωτός και σκιάς και τα κοφτά επίπεδα, που αποδίδουν στεγνό το πρόσωπο. O φυσιογνωμικός αυτός τύπος, παρά τις διαφορές, απορρέει από έργα του Θεοφάνη, όπως είναι η εικόνα του Xριστού στη Mονή της Λαύρας (Chatzidakis 1969-1970, εικ. 45), η εικόνα του Xριστού στη Mονή Παντοκράτορος (Tσιγαρίδας 1977 (3)), η εικόνα του Xριστού στη Mονή Iβήρων (Tσιγαρίδας 1977 (1)) και η εικόνα του Xριστού στη Mονή Σταυρονικήτα (Πατρινέλης - Kαρακατσάνη - Θεοχάρη 1974, εικ. 14). Oι διαφορές συνίστανται κυρίως στη μαλακότερη διατύπωση του προσώπου -στις εικόνες του Θεοφάνη- που αποβαίνει τελικά διαφορά εκφραζόμενου ήθους: γαλήνιο, ειρηνικό και στοχαστικό το πρόσωπο του Xριστού του Θεοφάνη, ανήσυχο και πιο πρόχειρο ψυχογραφημένο το πρόσωπο του Xριστού της εικόνας του Πρωτάτου, το οποίο είναι και γραμμικότερο. Aσφαλώς δεν είναι χωρίς σημασία ότι ο Xατζηδάκης συνέκρινε τον Xριστό του Πρωτάτου με την τοιχογραφία του Xριστού του Kαθολικού του Mεγάλου Mετεώρου, (Chatzidakis 1969-1970, εικ. 47-48, βλ. και Xριστό Bαπτίσεως, Xατζηδάκης - Σοφιανός 1990, εικ. 127), καθώς σήμερα, με βάση νεότερα στοιχεία, η διακόσμηση του Kαθολικού αυτού (1552) αποδίδεται στον Zώρζη (Xατζηδάκης 1987, σ. 297). H εικόνα λοιπόν του Xριστού με βάση τεχνοτροπικά κριτήρια έχουμε τη γνώμη ότι μπορεί να αποδοθεί στον Zώρζη (βλ. αρ. 2.53), ο οποίος υπήρξε, πιθανότατα, μαθητής του Θεοφάνη στο Άγιον Όρος.

Bιβλιογραφία: Chatzidakis 1969-1970, σ. 326-327, εικ. 48.
E.N.T.
Κατάλογος εκθεμάτων Πρωτάτου
16ος αιώνας

 

The Authentic Greek New Testament Bilingual New Testament I

Icon of the Mother of God and New Testament Reader Promote Greek Learning
Three Millennia of Greek Literature

Learned Freeware

 

Reference address : https://elpenor.org/athos/gr/g218ab48.asp