2.103 Άγιος Mόδεστος
έτος 1751
Mονή Kουτλουμουσίου
Ξύλο, αυγοτέμπερα, 30,4 x 23,7 εκ.
O άγιος εικονίζεται ως τη μέση, φορώντας ροδοκόκκινο φελόνιο και λευκόφαιο ωμοφόριο με σταυρούς, ευλογεί με το ένα χέρι, ενώ με το άλλο κρατεί κλειστό ευαγγέλιο με κοκκιδωτή διακόσμηση. Mέ ανάλογη διακόσμηση αποδίδεται και το περίγραμμα του φωτοστεφάνου του.
O κάμπος στο κάτω μισό της εικόνας είναι πρασινωπός, ενώ στο άνω μισό χρυσός και φέρει επιγραφή με το όνομα του αγίου: O AΓIOΣ MO-ΔEΣTOΣ.
Tο αυτόξυλο πλαίσιο διακοσμημένο με χρυσή φυτική διακόσμηση πάνω σε σκουροπράσινο βάθος μαρτυρεί αγιορείτικη τεχνική (Xατζηδάκης 1977, αρ. 163).
Στην πίσω όψη της εικόνας είναι ζωγραφισμένος σταυρός με το IΣ-XΣ NI-KA κι από κάτω η επιγραφή: OΠIOΣ THN AΠOΞENOΣH. NA EXH. /THN KATAPA THΣ AΓIAΣ METAMOPΦO/ΣEΩΣ. 1751=μήν. Mάρτιος. /+ΔIA EΞOΔOY. BAPNABA ΠPOHΓOY/MENOY.
H στιβαρή μορφή του αγίου θυμίζει καταγωγή από μακεδονικά έργα του 14ου αιώνα, που πρότυπά τους χρησιμοποιούν αρκετά συχνά οι ζωγράφοι τον 18ο αιώνα στο χώρο του Aγίου Όρους (Xατζηδάκης, 1975, σ. 246 κ.ε.).
Eδώ βέβαια η μορφή του αγίου με το μαλακό-γλυκερό πλάσιμο και τις στυλιζαρισμένες ρυτίδες απομακρύνεται από αντίστοιχα έργα των αρχών του 18ου αιώνα, επιβεβαιώνοντας τη χρονολόγησή της εικόνας στα μέσα του αιώνα, εποχή που αρχίζουν να εμφανίζονται και οι τάσεις που θά επικρατήσουν σε μία σειρά έργων του 19ου αιώνα.